*

miratiirikainen

Kaikki blogit puheenaiheesta Elämäkerta

Kalle Päätalo - elämän vonkamies

Mikko Niskanen teki vuonna 1986 Kalle Päätalon kirjojen pohjalta elokuvan, jolle hän antoi nimeksi Elämän vonkamies. Elokuva tuli mieleen, kun luin juuri julkaistua ensimmäistä Päätalo-elämäkertaa (Ritva Ylönen: Kalle Päätalo - Kirjailijan elämä, SKS 2017).

Päätalo (1919-2000) edustaa vonkamiehen lailla mennyttä maailmaa, joka ei aina nykyihmiselle avaudu. Vonkamies tarkoittaa uittomiestä, joka valvoo ja ohjaa joen rannalta tukkien kulkua.

Tacitus, Tanner ja Lehtinen

Lasse Lehtinen on kirjoittanut paksun elämäkerran (880 sivua) Väinö Tannerista (Lasse Lehtinen: Tanner - Itsenäisen Suomen mies, Otava 2017). Kirjalla on yksi selvä päämäärä. Sen tarkoitus on kiillottaa Tannerin (1881-1966) kilpeä ja nostaa hänet unohduksen yöstä itsenäisyyden juhlavuonna.

Ennen kuin puhutaan Tannerista, pitää puhua vähän Lehtisestä. Hän on kiistelty persoona, poliittisesta historiasta väitellyt tohtori, kirjailija, entinen demaripoliitikko ja paljon muuta.

Harvinainen lintu varisten joukossa

Kun akateemikko Joonas Kokkonen oli kehunut Erik Tawaststjernan Sibelius-elämäkerran kolmannen osan Helsingin Sanomissa, hän päätti arvionsa luonnehtimalla Tawaststjernaa harvinaiseksi linnuksi Pohjolan harmaiden varisten joukossa.

Tämä harvinainen lintu, professori Tawaststjerna (1916-1993) on saanut itsensä näköisen elämäkerran (Matti Vainio: "Onko kaikki farssia vain." Erik Tawaststjernan elämä, Otava 2016).

Oliver Stonen presidentit

Oliver Stone on yhdysvaltalainen, Oscar-palkittu elokuvaohjaaja. Hänen elokuviensa punainen lanka on amerikkalaisuus. Yhdysvallat on hyvin kaksijakoinen maa. Toisaalta vapaa, toisaalta täynnä rajoituksia. Maailman varakkain, mutta kuitenkin paikoin äärettömän köyhä. Mahtava valtio - supervalta - mutta kuitenkin niin heikko.

Erikoinen tapaus: Olavi Paavolainen

Olavi Paavolainen (1903-1964) kiinnostaa yhä yli 50 vuotta kuolemansa jälkeen. Viime vuonna hänestä julkaistiin kaksi kirjaa ja yksi väitöskirja. Se on pieni ihme, kun ottaa huomioon, että hänen kirjallinen tuotantonsa on suppea.

Panu Rajalan yli 600-sivuinen järkäle (Tulisoihtu pimeään – Olavi Paavolaisen elämä, WSOY 2014) osoittaa, että Paavolainen oli ennen kaikkea tyyliniekka. Hän halusi aina olla edelläkävijä, kehityksen kärjessä. Voisi myös ilkeästi sanoa, että hän oli opportunisti, tuulenhaistelija ja takinkääntäjä pahimmasta päästä.

Euroopan vaikutusvaltaisin nainen

Aina sitä oppii uusia asioita, kun kirjoja lukee. Eikö olekin hyvä tietää Euroopan vaikutusvaltaisimmasta naisesta, että hän ei pidä kovaäänisistä miehistä.

Korneliuksen kirjan mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel halveksii Putinin ylikorostunutta miehekkyyttä ja hänen metsästys- ja muskeliposeerauksiaan. Merkel ei pidä Berlusconin macho-olemuksesta eikä Sarkozyn itserakkaasta tyylistä.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä